
„Daca o fac des, nu e o greseala; pur si simplu, asa se comporta.” – Dr. Steve Maraboli
Pentru fericire si succes pe termen lung, este esential sa avem suficienta constiinta de sine ca sa stim daca actiunile noastre ne afecteaza viata in mod negativ. Comportamentul toxic, daca se repeta suficient de des, poate provoca daune ireparabile vietii.In afara de faptul ca ne afecteaza vietile in mod negativ, comportamentele sau obiceiurile toxice pot afecta oameni nevinovati, inclusiv pe cei care ne iubesc si carora le pasa de noi. Trebuie sa avem vointa si curajul de a ne auto-corecta acest comportament toxic pana nu este prea tarziu.
Comportamentul si obiceiurile de natura toxica, asa cum vom vedea in continuare, sunt adesea auto-induse. Aspectul pozitiv al acestora este ca avem luciditatea de a intelege acest comportament daunator.
Ca atare, avem ocazia de a face ceva in acest sens. Discutam aici despre 10 obiceiuri toxice comune pe care trebuie sa le eviti (sau sa le indrepti). In acest fel, vei da mai mult sens vietii tale, in timp ce scapi de „bagajul de stres” suplimentar pe care il porti cu tine peste tot.
10 obiceiuri toxice pe care trebuie sa le eviti:
1. Invidia fata de ceilalti
Invidia fata de o alta persoana ne priveaza de capacitatea de a fi recunoscatori (si anume „a socoti avantajele”). Aceasta nu este numai o mentalitate imatura, ci este si una inutila si neproductiva.
Unii dintre noi considera ca termenul „competitivitate” are o cu totul alta dinamica. E bine (chiar benefic) sa fii competitiv in mediul corect. Invidiindu-i pe ceilalti – in orice mod sau forma – fara a lua masuri pentru a ne imbunatati situatia existenta este o slabiciune personala.
2. Luarea lucrurilor prea personal
Fapt este ca traim intr-o lume care este adesea cruda si neiertatoare. Este un adevar pe care majoritatea dintre noi il eludam: ceea ce altii ne spun sau ne fac este o reflectare corecta asupra lor, nu asupra noastra.
Oamenii iau lucrurile prea personal, la un nivel toxic. Asta se intampla cand ei cred ca altii sunt „in pozitia de atac,” iar ei sunt tinta.
Ceea ce ne aduce la…
3. Victimizarea
Plangandu-ne tot timpul dam adesea intr-un sentiment de victimizare. Aceasta viziune de victima poate face ravagii in diverse aspecte ale vietii noastre: munca, relatii, si conceptul de „sine”, printre acestea cand facem un efort sa oprim lamentatiile in timp ce refuzam sa ne vedem ca pe niste victime ale imprejurarilor, ne redobandim un sentiment al puterii. Cu acest sentiment, ne dam seama de capacitatea noastra innascuta de a depasi orice situatie.
4. Trecerea peste durere si pierdere
Renuntand – la orice fel de emotie sau pierdere – este una dintre cele mai grele lectii ale vietii. Desi a renunta la ceva poate fi foarte dificil; este adesea cel mai sanatos pas inainte, pentru ca ne eliberam incet de gandurile si emotiile negative de care ne-am agatat atata vreme.
5. Gandire negativa obsesiva
O mentalitate pesimista permanent este extrem de toxica. Ne intuneca judecata, ii indeparteaza pe ceilalti si neutralizeaza mare parte din bucuria pe care ar trebui sa o simtim in viata.
Trebuie sa facem tot ce este necesar pentru a ne descotorosi de acest tip de mentalitate. Sa meditam, sa traim constient prezentul, sau sa alcatuim o lista a recunostintei.
6. Lipsa autocontrolului
Buddha spunea candva „Mintea este totul. Devenim ceea ce gandim.” Atunci cand mintea noastra nu are autocontrol , ea poate fi afectata negativ in nenumarate feluri.
Daca ne lipseste autocontrolul, cu siguranta ne vom dezlantui fata de ceilalti care nu o merita. Daca ne lipseste autocontrolul mental, vom da cu usurinta drumul impulsurilor, indiferent cat de daunatoare ar fi ele.
7. Spirit critic ridicat
O gandire critica superficiala despre oricine este intotdeauna un comportament toxic. Aceste ganduri sunt adesea nefondate si aproape intotdeauna indica o problema. Mai mult, un spirit critic ridicat ne consuma energia si invoca tipare de gandire negativa.
8. Cruzime fata de oricine si orice
Cruzimea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea. Atunci cand oamenii sunt cruzi demonstreaza lipsa de empatie, respect si compasiune fata de ceilalti.
Ca si in cazul celorlalte aspecte de pe lista noastra, un comportament crud este de obicei o manifestare a propriilor noastre conflicte interioare.
Pentru noi, daca descoperim ca ne comportam aspru – in orice fel, mod sau forma – trebuie sa „o luam mai incet” si sa ne redobandim simtul compasiunii. Aceasta inseamna adesea sa tragem adanc aer in piept sau sa ne indepartam de situatia respectiva.
9. Adoptarea unui comportament imoral pentru depasirea situatiilor dificile
Sa-i spunem inselatorie, impostura sau necinste; un comportament imoral intr-un fel sau altul stiind ca scapi basma curata este un comportament toxic.
Aproape in orice situatie, cand cineva alege sa se comporte imoral, o alta persoana poate fi ranita.
10. Creearea unei false personalitati
Atunci cand incercam sa ascundem o parte sau toata personalitatea noastra, devenim niste impostori. Pentru a compensa orice defecte perceptibile, multe persoane isi creeaza o falsa personalitate (sau „alter ego”).
Problema este ca aceast personaj fals ne ameninta relatiile si ne indeparteaza de la cine suntem cu adevarat. Daca suntem „descoperiti,” ne vom afla imediat izolati pe o insula.
Fiecare fiinta umana are aspecte pe care vrea sa le imbunatateasca – si aceasta dorinta este de admirat.
Asa ca nu trebuie sa ne „inlocuim”. Trebuie numai sa ne straduim in functie de posibilitatile noastre.
Consider ca este important sa ne educam copiii intr-un mediu in care se simt iubiti si acceptati, iar acest articol sustine aceasta idee. Recomand tuturor parintilor sa aplice principiile comunicarii non-violente prezentate aici.
Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul dificil al disciplinarii pozitive, oferind solutii practice si sfaturi utile pentru parinti. Cred ca acest articol ar trebui sa fie citit de cat mai multi oameni care au copii.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva noua asupra modului in care putem imbunatati comunicarea cu copiii nostri. Sunt de acord cu ideea ca ascultarea activa si empatia sunt cheia unei relatii sanatoase cu cei mici.