„Exista posibilitatea ca problemele dumneavoastra legate de greutate sa nu depinda de vointa sau disciplina, ci de un dezechilibru hormonal. Desi multi cred ca slabitul este strict legat de puterea vointei, de mancatul mai putin si de executarea a cat mai multor exercitii fizice, ultimele cercetari arata ca problema aceasta este mult mai complexa si ca include mult mai multi factori” – Leo Galland, M.D.Haideti intai sa punem in evidenta un aspect pe care toti il cunoastem: arderea grasimilor si slabitul sunt, de cele mai multe ori, sarcini extrem de dificile. Exista o multitudine de factori pentru aceasta problema: genetica, dependenta de mancare, mancarea procesata, alimentele si bauturile imbibate in zahar, etc.
Recent, oamenii de stiinta au descoperit si factori hormonali – activitatea, echilibrul lor – care joaca un rol mult mai important decat s-a crezut pana acum in depozitarea si arderea grasimilor dar si in mentinerea unei greutati sanatoase.
Despre acest ultim factor, vom discuta in acest articol. Mai exact, vom vorbi despre modul in care putem porni mecanismele hormonale care preiau procesul de ardere a grasimilor.
Acestea reprezinta 4 metode de declansare a hormonilor ce ard grasimile:
1. Relaxati-va!
Majoritatea persoanelor sunt angajati la locuri de munca istovitoare, au obligatii de familie, precum si alte responsabilitati ce le limiteaza timpul liber. Atunci cand ne aflam intr-o graba constanta, creierul nostru intra in modul de „lupta sau cazi”, inducand stari de anxietate, depresie, extenuare sau iritabilitate.
Ce face tot acest stres? Emana in corpurile noastre un hormon negativ numit cortizon. Printre multe altele, cortizonul creste apetitul, in special pentru mancaruri dulci (a se citi: zaharuri), saturate in „carbohidrati rai”. Atunci cand ne supunem impulsurilor, nivelul de insulina creste brusc – iar apoi decade la fel de brusc.
Acest ciclu se repeta automat pana cand corpul si mintea se afla intr-o stare de relaxare. „Grasimea de stres” este un termen des folosit in comunitatea medicala. Acest tip de grasime are tendinta de a se acumula in jurul abdomenului.
Dumneavoastra va cunoasteti limitele – si ar fi bine sa nu le uitati. De asemenea, stiti si lucrurile care va fac fericiti – si ar trebui sa va inconjurati cu ele de cate ori este posibil. Alte persoane, in situatii de stres, au apelat la medicamente. Altii prefera masajul. Indreptati-va inspre ce va face fericiti, de cate ori este posibil.
2. Creati-va o rutina de somn
Pe langa ca ne transforma intr-o cu totul alta persoana, somnul necorespunzator si/sau lipsa completa a unei rutine de somn (de cele mai multe ori, sunt prezente ambele cazuri), pot afecta intr-un mod negativ echilibrul hormonal responsabil cu metabolismul dar si orele si obiceiurile de a manca.
Intr-un studiu al Facultatii de Medicina de la Universitatea din Chicago, autorul studiului, Dr. Matthew Brady, spune ca: „Am descoperit ca celulele grase au nevoie de somn pentru a functiona adecvat”.
Brady si echipa sa au ajuns la aceasta concluzie monitorizand nivelurile hormonale a 11 pacienti carora le-au fost permise la inceput 8.5 ore de somn pentru cateva nopti la rand, apoi doar 4.5 ore de somn pe o durata asemanatoare.
Participantii, in urma intervalului scurt de somn, „au prezentat o scadere in medie de 16% a insulinei din corp. Sensibilitatea insulinei din celulele grase a scazut cu 30 de procente”.
Insulina, mai mult decat orice factor hormonal sau fiziologic, afecteaza abilitatea corpului de a absorbi si de a transforma grasimea. Atunci cand acest hormon nu functioneaza corespunzator, suntem mai predispusi la depozitarea grasimii decat la transformarea ei.
3. Schimbarea obiceiurilor nutritionale
Nu este o surpriza faptul ca dieta poate influenta nivelurile hormonale. O dieta bogata in fructe si legume proaspete, lactate slabe dar si cereale integrale poate ajuta.
Cortizonul si zaharul din sange sunt principalii factori in aceasta problema.
O dieta bogata in fibre poate stabiliza nivelul de zahar din sange – mazare, fasole, linte, broccoli si varza de Bruxelles reprezinta niste surse excelente de fibra. Stati departe de carbohidrati complecsi precum painea alba si pastele.
Atunci cand nivelul de zahar din sange este stabil, creierul poate functiona cum trebuie; acest fapt ajuta la eliminarea efectelor secundare ale nivelului scazut de zahar din sange, precum ameteala, durerile de cap, incetosarea mintii, anxietate si stare de nervozitate. Prin urmare, acel hormon extrem de important, cortizonul, nu ne invadeaza corpurile.
4. Miscati-va!
Din nou, nimic inovator. Exercitiile fizice reprezinta o anecdota pentru aproape fiecare miscare fizica si mentala, iar optimizarea hormonilor de ardere a grasimilor nu este o exceptie.
„Muschii dumneavoastra sunt incarcati cu receptori de insulina”. Cu cat aveti mai multa masa musculara si cu cat generati, in conditii normale, mai multa caldura prin muschi, cu atat mai eficient veti folosi insulina si veti arde carbohidratii si grasimea corporala”, explica Dr. Christiane Northrup in cartea ei, numita „Women’s Bodies, Women’s Wisdom and the Wisdom of Menopause” (Corpurile femeilor, Intelepciunea femeilor si Intelepciunea in urma Menopauzei).
Din nou, contrar parerilor populare – si cu sustinerea dovezilor stiintifice, care sunt din ce in ce mai multe– nu este nevoie sa va antrenati pentru triatlon. 45 de minute de exercitii fizice usoare sau moderate de 3 ori pe saptamana (minimum), reprezinta un nivel de activitate suficient pentru stimularea si mentinerea echilibrului de insulina in corp.
Intr-adevar, calitatea somnului poate avea un impact semnificativ asupra starii noastre generale de sanatate. Este reconfortant sa stiu ca exista solutii simple pe care le pot folosi pentru a ma asigura ca ma odihnesc corespunzator noaptea.
Ma bucur ca am descoperit acest articol, pentru ca mi-a adus aminte cat de important este sa avem un somn odihnitor pentru sanatatea noastra. Voi incerca sa aplic cateva din recomandarile prezentate aici si sa vad daca observ vreo schimbare in calitatea somnului meu.
Articolul de pe Picaboo.ro este extrem de interesant, oferind o perspectiva noua asupra modului in care putem imbunatati calitatea somnului nostru. Sfaturile prezentate sunt foarte practice si usor de implementat in viata de zi cu zi.