„Apa este importanta pentru ca mecanismele corpului uman sa functioneze corespunzator. Corpul nu poate functiona fara ea, la fel cum un autoturism nu poate functiona fara combustibil si ulei. De fapt, toate functiile celulare dar si cele ale organelor, care ne formeaza intreaga anatomie si fiziologie, depind de apa pentru a functiona adecvat”. – Advanced Purification Engineering (APEC).Corpurile noastre sunt compuse din 60% apa. Fiecare celula, organ si tesut are nevoie de apa pentru sustinerea multitudinii de functii pe care le indeplineste, de la protectia tesuturilor si a incheieturilor pana la asigurarea umezelii necesare pentru creier si coloana vertebrala.
Apa este indispensabila pentru eliminarea reziduurilor, pentru o digestie sanatoasa dar si pentru mentinerea temperaturii corpului intr-un interval optim de functionare.
Cu totii cunoastem si intelegem importanta apei; cu toate acestea, nu toti suntem atenti la acest aspect. Unii dintre noi pot sta si o zi intreaga fara sa bea un pahar sau o sticla cu apa, fara a mai pune la socoteala faptul ca hidratarea deficitara este un obicei extrem de nociv pentru sanatatea si starea noastra.
„Dar beau cafea care contine apa.”. Da, si in caz ca nu este decofeinizata (ce este asta?), prezinta si proprietati diuretice care ii scot din ecuatie orice fel de valoare nutritionala ramasa. Ceai? Acelasi principiu. Bere? Pai, vom lasa berea in pace.
Unora dintre noi pur si simplu ne displace „gustul” apei. Corect; de aceea am decis sa cercetam si sa scriem despre produse pe care le putem adauga in apa, produse care nu numai ajuta la imbunatatirea starii de sanatate, dar ajuta si la gust.
Prin combinarea acestor ingrediente cu apa, veti avea parte de mai multe beneficii. In primul rand, corpul dumneavoastra se va reaproviziona si va veti simti mai „sanatosi”. In al doilea rand, va va cristaliza functiile cognitive si va va imbunatati starea mentala.
Asadar, iata cele sase ingrediente (si de ce ar trebui sa le adaugam in apa):
1. Mere
Merele reprezinta un adaos excelent pentru apa deoarece sunt pline de Fier si au putine calorii. De asemenea, sunt bogate in antioxidanti, flavonoide, fibre si fitonutrienti.
Antioxidantii si fitonutrientii din mere „pot sa ajute la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului, hipertensiunii, diabetului si a bolilor cardiace”.
Merele au un gust bun si se gasesc in numeroase soiuri; pot imbunatati gustul apei in functie de paleta gustativa a fiecarei persoane.
2. Castraveti
Castravetii proaspeti sunt si ei bogati in apa, oferind corpului un bonus secundar de sanatate. Din punct de vedere nutritional, castravetii sunt bogati in Vitamina C, Vitamina A, Calciu, Fier si Potasiu. Castravetii contin si ingrediente anti-canceroase precum fisetin, acid cafeic si luteina.
Taiati cateva felii si amestecati-le intr-un pahar cu apa rece pentru a avea o bautura racoritoare.
3. Afine
Afinele sunt printre cele mai bune surse de antioxidanti. Antioxidantii sunt molecule ce joaca un rol important in preventia degradarii celulare si in eliminarea radicalilor liberi.
Afinele sunt dulci, colorate si reprezinta un ingredient perfect pentru a le adauga in apa potabila. Trebuie doar sa cumparati niste afine proaspete de la piata, sa le clatiti si sa le puneti in apa de baut. Delectare placuta!
4. Lamaile si limes
Daca preferati gustul mai acru, incercati o lamaie. Daca in schimb, preferati gustul mai aspru, incercati Lime. Oricare dintre acestea reprezinta un adaos benefic pentru un pahar cu apa.
Lamaile sunt printre fructele cele mai bogate in nutrienti: contin complexul de Vitamine B, Vitamina C, Calciu, Fibre, Fier, Magneziu si Potasiu. Ajuta, totodata, si la functionarea potrivita atat a sistemului digestiv cat si a sistemului imunitar.
Limes sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale. Ajuta la imbunatatirea sistemului circulator si a sanatatii inimii.
5. Portocalele
Fara discutie, nu? Portocalele sunt pur si simplu delicioase. Sunt o sursa nutritionala excelenta si aduc foarte multe beneficii sanatatii. Desigur, portocalele sunt pline de Vitamina C care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Totodata sunt si o sursa bogata de complex de Vitamine B, Fibre, Calciu, Cupru si Potasiu.
Stoarceti o portocala proaspata intr-un pahar cu apa sau taiati-o in bucatele pentru a ajuta la absorbtia de nutrienti auxiliari ce se gasesc in coaja de portocala.
6. Frunze de menta
In timp ce gustul de menta este mai greu de placut, frunzele de menta proaspete prezinta foarte multe beneficii pentru sanatate. Menta imbunatateste digestia, reduce indigestia si inflamatiile dar si contracareaza greata.
Menta este o sursa bogata de Fibre, Vitamina A si Potasiu. Pe langa acestea, este si o importanta sursa de antioxidanti.
Oh, si poate este cel mai bun ingredient din lista pentru improspatarea respiratiei (desigur!).