Respectul este de multe ori vazut ca ingredientul cheie pentru o relatie reusita, dar este un concept greu de definit. Cand vine vorba de respect, majoritatea oamenilor tin cont doar de momentele cand au fost ei tratati nerespectuos.
Ce asteptari avem de la ceilalti cand vine vorba de respect este greu de definit. Respectul poate insemna lucruri diferite, pentru fiecare om in parte.

Exista totusi o Regula de Aur si anume: Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei si tu sa fii tratat la randul tau. Apoi mai este si Regula de Platina. Practic, Regula de Platina este cea mai buna definitie a respectului: trateaza-i pe ceilalti asa cum vor ei sa fie tratati!

Pentru ca cineva sa se comporte cu tine asa cum vrei, trebuie sa fii foarte clar in privinta felului in care vrei tu sa fii tratat- altfel ar trebui sa-ti citeasca gandurile. Daca simti ca partenerul tau nu este respectuos cu tine, fii foarte limpede in comunicarea cu el.

Atunci cand te simti nerespectat spune „Am nevoie ca tu sa….” si spune ce comportament ai prefera in schimb. Spre exemplu, ai putea spune ca „Am nevoie ca tu sa-mi vorbesti pe un ton mai linistit”.
5 semne ca partenerul nu te respecta
S-au facut putine cercetari in privinta respectului pentru ca, pana de curand, nu a fost definit ca ceva ce ar putea fi masurat.
Cercetatorii care incearca sa studieze respectul din relatii au creat o definitie care include urmatoarele trasaturi psihologice:

  • Iubitor
  • Sa-i pese
  • Intelegator
  • Sincer
  • Loial
  • Sa fie deschis
  • Sa nu judece si sa nu abuzeze
  • Politicos

Intr-un alt studiu asupra respectului, aceiasi cercetatori au descoperit ca respectul a fost atat de corelat cu satisfactia relatiei incat parea sa semene cu acelasi concept pentru care au fost chestionati participantii.
1. Partenerul iti spune ce este in neregula cu tine
Nimeni nu este perfect si cu siguranta n-ai  ca partenerul  sa iti aminteasca continuu asta. Este destul de dificil pentru tine sa-ti accepti greselile fara ca cineva sa-ti aminteasca sa o faci.
Daca partenerul iti spune acest lucru, este un semn ca nu te respecta. Spune-i ca nu este nimic in neregula cu tine si cu toate ca din cand in cand mai faci cate o greseala, ai prefera sa auzi lucrurile pozitive pe care partenerul tau le apreciaza la tine.
2. Partenerul nu te asculta
Sa asculti este un semn de baza al respectului si amandoi ar trebui sa aveti oportunitatea de a va asculta si de a spune ce ganditi. Atunci cand un partener intrerupe, vorbeste peste tine sau desconsidera cealalta persoana atunci cand vorbeste, comunicarea incepe sa devina defectuoasa.

Sa-i raspunzi partenerului atunci cand vorbeste este un lucru esential intr-o relatie de respect. Intr-un studiu asupra mindfulness-ului si conflictul in relatie, cercetatorii au descoperit ca daca esti complet inradacinat in prezent, ar putea ajuta cuplurile sa simta mai mult respect venit din partea partenerului dupa un argument.

Studiul de mindfulness a demonstrat ca „este posibil ca mindfulness-ul sa joace un rol de influenta in bunastarea unei relatii amoroase”. Din articolul anterior, poate iti amintesti ca este posibil sa ramai calm in timpul unui argument cu partenerul.

Incearca respiratia profunda, incordarea muschilor abdomindali si sa te concentrezi pe mentinerea unui control emotional in timp ce iti rezolvi problema.
3. Partenerul tau obtine intotdeauna ce vrea, in felul sau
Un parteneriat de succes este intotdeauna o strada cu doua sensuri. Unul din voi n-ar trebui sa faca tot timpul lucrurile in felul sau. Compromisul, in special asupra lucrurilor care nu sunt principalele tale prioritati, este cheia unei relatii respectuoase.

Atunci cand partenerul tau incearca sa controleze relatia si insista sa faca lucrurile pe care le vrea, este un semn ca nu-ti respecta nevoile. Incearca sa-ti afirmi punctul de vedere, in special cand este important pentru tine. Daca partenerul in continuare nu-ti va permite sa faci lucrurile si in felul tau, spune-i ca nu poti tolera un astfel de comportament.
4. Partenerul tau nu are respect pentru prietenii sau familia ta
Partenerul tau nu trebuie sa-ti iubeasca prietenii sau familia asa cum o faci tu, dar trebuie sa le acorde respect. Ca si cuplu, veti petrece mai timp impreuna pe viitor, iar parte din viata voastra impreuna include timpul petrecut cu familia.

Este important pentru o relatie sanatoasa, respectuoasa, ca tu si partenerul sa aveti o relatie buna cu prietenii si familia fiecaruia. Chiar daca sunteti doar politicosi unii cu altii, respectul fata de cei dragi este important.
5. Partenerul este in mod frecvent nedrept
Respectul incepe prin faptul ca nu faci rau voit nimanui. Asta include sa nu ranesti sentimente cuiva in mod intentionat. Toata lumea este responsabila pentru propriile cuvinte si actiuni. Apelativele intentionate, bagatelismele, cuvintele spuse la nervi, limbajul amenintator, sau chiar un ton care judeca sau acuza sunt toate modalitati prin care partenerul incepe sa fie nerespectuos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *